Pieter Kramer digital projectmanager agile coach scrum master web apps api

Digital Projectmanager anders dan ICT Projectmanager?

Pieter Kramer Keyfactor

Veel mensen vragen mij wat er zo bijzonder is aan Digital of Online Projectmanagement.
Je moet als projectmanager toch gewoon het proces en tijd, geld en kwaliteit managen?
Dat ook. Maar dit artikel gaat niet over de overeenkomsten tussen Digital en ICT Projectmanagement, dus snel naar het eerste verschil, de doelgroep.

De gebruikers zijn onbekende bezoekers

Een gemiddeld ICT-systeem wordt gemaakt voor de interne medewerkers. Meestal zijn dat administratieve medewerkers en managers. Deze toekomstige gebruikers zijn bekend en kunnen eenvoudig in projecten meewerken om de best mogelijke systemen te bouwen. Bezoekers van een website en gebruikers van een app daarentegen zijn meestal niet de eigen medewerkers. Het zijn meestal onbekende mensen. Bovendien kunnen het niet alleen gewenste bezoekers zijn zoals klanten en potentiële klanten, maar ook concurrenten of zelfs criminelen. Digital Projectmanagers hebben de kennis en ervaring en kennen de werkwijzen om hier optimaal mee om te gaan.

Omdat de conversie leidend is, staat de gebruiker centraal

Voor gewone ICT-systemen worden de medewerkers weliswaar voorbereid op de implementatie van veelal standaardpakketten, maar zij worden niet centraal gesteld als het gaat om functionaliteit, interactieontwerp en gebruikersvriendelijkheid (anders hadden het wel maatwerkpakketten geheten). Een regulier ICT-systeem hoeft haar bezoekers niet te converteren naar nieuwe klanten en het hoeft de klanttevredenheid en loyaliteit niet te verhogen. Dát systeem hoeft haar gebruikers niet via omni-channel klantreizen langs alle touch points een consistente beleving te geven. Dát systeem biedt weliswaar functionaliteit voor gebruikers, maar de gebruikers echt centraal stellen vergt specifieke methodieken.

De marketeers staan aan het roer

Conversie is het werkterrein van marketeers. Marketeers werken continu aan betere proposities en campagnes voor bestaande en nieuwe klanten, ze meten de wensen van mensen en de resultaten van hun producten, diensten en campagnes. De Digital Projectmanager werkt samen met deze marketeers en slaat de brug naar zowel de eigen IT-afdelingen als naar alle externe systemen en leveranciers. Mijn ode aan de Meesters van de Marketing Automation lees je hier.

De applicaties draaien op een jungle aan apparaten

De eigen medewerkers werken vooral op de interne hardware (laptops, desktops en thin clients) met applicaties en browsers waarvoor de functionaliteit en prestaties geoptimaliseerd en getest kunnen worden. De Digital doelgroepen daarentegen, gebruiken een grote verscheidenheid aan apparaten met sterk uiteenlopende kenmerken van de hard- en software. Deze jungle van apparaten met internettoegang groeit bovendien als kool; draadloos nog harder dan bedraad. Zo worden websites en API’s steeds vaker gebruikt met tablets, smartphones, eigen mobile apps en websites en apps van derden. De Digital Projectmanager is als een vis in het water (of als een aap in de jungle) en houdt er nu al rekening mee dat elk apparaat binnenkort op internet kan: de thermostaat, televisie, horloge, bril, auto en ook de koelkast en zelfs het fietspedaal.

De eigen IT-afdeling beheer(s)t het niet meer

Een reguliere ICT Projectmanager is gewend de requirements aan “de business” te vragen, deze te onderwerpen aan een impactanalyse door de IT-afdeling, om uiteindelijk de resultaten in een demand-supply-organisatiestructuur aan de business te leveren. Bij voorkeur projectmatig en resulterend in een overdracht aan de afdeling ICT-Beheer. Beheer is vervolgens ‘in control’ en garandeert de beschikbaarheid, performance en veiligheid van de systemen.

In de wereld van web en apps volgen de ontwikkelingen elkaar zó snel op, dat business-afdelingen ook zelfstandig allerlei applicaties aanschaffen en in gebruik nemen. Vaak draaien deze applicaties buiten het beheer van de eigen IT-afdelingen. Hierdoor is het Digital applicatielandschap van menig bedrijf afgelopen jaren uitgegroeid tot een complex geheel van leveranciers, processen, systemen en mensen. Business en IT moeten samen de controle zien te houden, zónder achterop te raken.

De Digital Projectmanager kan beide doelen dienen. Onder zijn of haar leiding werken Business, IT en alle leveranciers doelgericht samen.

We managen geen projecten. We managen mensen.

Traditioneel worden leveranciers gecontracteerd op basis van een gespecificeerde scope voor een bepaalde prijs, beiden bij voorkeur fixed. Een meer wendbare Agile werkwijze vraagt om andere contractvormen. Overeenkomsten waarbij niet de scope, het bestek of het programma van eisen vast staat, maar een overeenkomst die het mogelijk maakt dat de benodigde professionals op de juiste momenten en op de gewenste locatie kunnen samenwerken in multidisciplinaire teams.

We managen dan ook geen projecten, maar mensen. Bel gerust voor een gesprek.