internet of limbs

Internet of Limbs © en de humanisering van ICT

Pieter Kramer Keyfactor

Ik las laatst dat onze kinderen 100 zullen worden en hun kinderen 120.
Het CBS verwacht dat de levensverwachting van mannen de komende 50 jaar met 8 jaar zal toenemen van 79 naar 87. Voor vrouwen stijgt deze van 83 naar 90 jaar.

Als de medische wetenschap blijft innoveren met metaal, kunststof en elektronica, dan kunnen we straks misschien via een onderhuids bedieningspaneel bepaalde lichaamsfuncties besturen. Dan zou ik voor een belangrijke presentatie mijn hartslag een tikje naar beneden kunnen bijstellen. Stel je voor dat de levensduur van vitale organen verlengd kan worden of dat functies overgenomen kunnen worden door een kunstmatig orgaan. Het lijkt mij een uitkomst om nog even niet te hoeven sterven omdat een of ander orgaan het einde van zijn levensduur heeft bereikt.

Als metaal, kunststof en elektronica meer en meer het lichaam in gaan, dan is er ook software nodig om het te besturen. Als de mens het bovendien zelf moet kunnen uitlezen en bedienen, dan is een goede user interface onmisbaar. De user experience speelt zich dan af tussen de gebruiker en… zichzelf. Dan kunnen niet alleen díngen op internet worden aangesloten (internet of things), maar ook organen en ledematen (limbs).

Als Internet of Limbs© het mogelijk maakt statussen uit te lezen en ledematen en organen zelf te bedienen en reguleren biedt dat niet alleen ontzettend veel mogelijkheden, maar werpt het ook een interessant licht op privacy- en security-vraagstukken. Want hoe vervelend zou het zijn als iemand anders via zijn mobieltje jouw lichaam kan hacken en besturen?

Ik verwacht tijdens de zomervakantie mijn 45ste verjaardag te vieren. Het CBS zegt dat een man van 45 jaar gemiddeld nog 36,1 jaren te leven heeft waarvan 24,7 in een als goed ervaren gezondheid. Zelf dacht ik dat ik met 45 jaar mid-life had bereikt, maar ik blijk er dus al 4,5 jaar overheen te zijn. Gelukkig zijn statistieken ook maar statistieken. Dat bewijzen talloze voorbeelden om ons heen. Zo is mijn oma nu al 93 en is mijn schoonvader helaas maar 73 geworden.

Internet of Limbs© is nog ver van ons bed, maar Internet of Things biedt interessante mogelijkheden. Leuk om daar eens over te sparren.